Our Phone Number: +32 3 777 20 15 Our Email Address: info@solidagro.be

Tyfoonseizoen in de Filippijnen



Tyfoonseizoen in de Filippijnen

9 nov. 2021 by Solidagro vzw

Elk jaar opnieuw betekenen de ‘-ber’ maanden (september tot december) bang afwachten voor de Filipijnse bevolking. De natuur slaat in deze maanden vaak toe met al haar majestueuze kracht. Ook in 2020 trof het tyfoonseizoen raak in november en december.

KaartDe tyfoons Quinta, Rolly en Ulysses troffen verschillende delen van de Filippijnen. De stormen verwoestten oogsten en huizen, overstromingswater spoelde boten, schoolmateriaal, landbouwgereedschap en andere bezittingen weg. De zwaarst getroffenen waren de boeren en  de vissers in Noord- en Zuid-Luzon. De provincies Cagayan en Isabela in Noord-Luzon bleven bijna twee maanden onder water staan, waardoor alle rijst- en maïsoogsten vernield werden.

Dankzij de inspanningen van verschillende organisaties kwam er spoedig hulp en steun voor deze mensen. Hoewel de covid-19 lockdown maatregelen de mobiliteit bemoeilijkten vanaf maart 2021, betekende deze inspanningen een bron van hoop voor de getroffen gemeenschappen.

Solidagro en haar Filipijnse partner CCNCI wensen stad Sint-Niklaas en gemeentes Alken, Assenede, Bierbeek, Diksmuide, Kapelle-op-den-Bos, Oud-Turnhout, Pepingen, Ranst, Ravels Torhout en Wevelgem te bedanken voor hun positief antwoord op onze noodhulpvraag. Jullie droegen bij aan:

… een snel herstel voor schoolgaande kinderen

Een van de meest verwoeste steden was Marikina. Daar bedolven overstromingswater en modder huizen en scholen. Ook een aanzienlijke hoeveelheid schoolmateriaal werd vernield. CCNCI kocht schoolbenodigdheden voor 200 schoolkinderen. Denk aan schriften, pennen, kunstmateriaal, enz. Hiermee zetten de kinderen, allen tussen 12 en 16 jaar oud, hun schoolloopbaan verder.

(Klik op afbeeldingen om vergroot te bekijken)

Marikina City Contributions for knowledge Bedankt! Schoolspullen Schoolspullen Schoolspullen Schoolspullen Schoolspullen Schoolspullen

… een snel herstel voor vissers

Vissers verloren hun boten en alle bijhorende vismateriaal, dit betekent dat ze hun enige bron van inkomsten verloren. Ze vroegen en kregen steun voor het maken van visnetten. Samen met onze partners ter plaatse werd gezocht naar kwaliteitsvol materiaal en werden afspraken gemaakt rond het uitrollen van dit project. Visnetten weven is een moeizaam proces en vergt een inspanning van de gehele gemeenschap. Na drie weken waren de netten klaar, deze worden nu gebruikt door 150 vissers die alles verloren tijdens de tyfoons.

 Bicol Visnetten klaar om uit te delen Bedankt! Visnetten Visnetten Groep vissers Registratie hulp Registratie hulp Onderdelen van de visnetten Drijvers voor visnetten

… een snel herstel voor boerinnen

CCNCI werkt samen met de AMIHAN-boerinnenfederatie. Deze richten als reactie op de verwoestingen de ‘campagne tegen honger’ op. Het doel van de campagne is onmiddellijke verlichting van de honger door financiële steun, voedsel en hygiënebenodigdheden aan haar leden te verstrekken. Ook werden opleidingen en trainingen georganiseerd over klimaatverandering, covid-19, vaccinatie en agro-ecologie.

Er werden bovendien schoppen, pikhouwelen en zeisen gekocht. Ook zaden van een 8-tal groenten werden gekozen door de getroffen gemeenschappen. Verwacht wordt dat een gestage aanvoer van groenten voor deze gezinnen en gemeenschappen hun voedselvoorziening kan vergroten en zaden opzij kunnen worden gelegd voor een volgende oogst. Zo werken we op korte en lange termijn aan het recht op voedsel en duurzame voedselvoorziening.

 Isabela Zaden verpakken voor distributie Boerinnengroep Zaden en schoppen Bedankt! Registratie hulp Overlegmoment over klimaatverandering Overlegmoment over klimaatverandering Alles opzetten voor distributie Zaden verpakken voor distributie 

Wat nemen we mee naar de toekomst?

Alle partners in dit noodhulpproject kijken uit naar meer vormings- en aanpassingsprojecten: om vissers, jeugd en boerinnen te stimuleren en voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Aanbevelingen zijn o.a. meer voorlichting over klimaatverandering en trainingen over aanpassingen aan klimaatverandering, planning van campagnes voor klimaatrechtvaardigheid en studie en toepassing van agro-ecologische technieken voor voedselproductie.

En wat brengt de toekomst?

Ook de overstromingen in België hebben getoond wat de gevolgen kunnen zijn van de klimaatverandering. Hoopgevend zijn de berichten, zowel in België als in de Filippijnen, van samenwerking en (internationale) solidariteit! Bedankt aan iedereen die zijn steentje bijdroeg en dit ook in de toekomst blijft doen. Samen werken we aan een betere wereld voor mens en natuur.

Tags:

Avec le soutien de

Close