Our Phone Number: +32 3 777 20 15 Our Email Address: info@solidagro.be

Bolivia brandt: wat doen wij?



Bolivia brandt: wat doen wij?

30 sept. 2024 by Solidagro

Een brandend bos in Bolivia. Foto van 2019, CC BY-NC-ND 2.0 EU Civil Protection and Humanitarian Aid 2019.jpg

In de afgelopen tien jaar heeft Bolivia een rampzalig pakket aan wetten aangenomen dat ontbossing bevordert. De belangrijkste is de dubieuze wet 741, die verbranding van terreinen tot 20 hectare toestaat. Alleen al in 2024 zijn de gevolgen verwoestend: 4 miljoen hectare bos en weilanden zijn verbrand, samen met meer dan 1 miljoen wilde dieren, diverse inheemse gemeenschappen zijn getroffen en de luchtvervuiling tast de volksgezondheid in heel Bolivia aan. Regelmatig moesten scholen dicht door de rookoverlast.

Chaqueo is een praktijk waarbij het land door de boeren in brand wordt gestoken om het van onkruid en andere vegetatie te ontdoen. Echter, in het laagland van Bolivia schuilen achter de branden grote economische belangen van de agro-industrie. Zij kunnen de platgebrande gronden gebruiken voor de uitbreiding van de soja-industrie, voor het vergaren van biobrandstoffen en om er aan grootschalige veeteelt te doen.

“Ik wil mijn gemeente achterlaten met genoeg water. Partnerschappen zoals dat met Agrecol zijn nodig voor waterbeheer, maar ook om de branden te blussen die de infiltratiegebieden van het water aantasten.” (gemeenteraadslid in Pojo)

Ook in het werkgebied van Solidagro in de Cono Sur-regio zijn er forse branden, bijvoorbeeld in de gemeenten Pocona, Totora en Pojo. Die branden woeden voornamelijk in de bovenloop van rivierbekkens. Dat zal onherroepelijk zijn weerslag hebben op het beschikbare water, dat al erg schaars is in de regio. Doordat de vegetatie is platgebrand in de infiltratiegebieden, zal het regenwater minder makkelijk worden vastgehouden als bodemwater. Integendeel, het water zal eerder de berg afstromen en voor erosie zorgen van de vruchtbare bovenlaag.

Sensibilisering

Solidagro werkt met haar lokale partners aan sensibilisering en capaciteitsversterking van de boer.inn.endorpen om de conventionele praktijken zoals boskap en chaqueo te verminderen. Aan de andere kant bevorderen de partners agro-ecologische praktijken zoals boslandbouw, dat de productie van gezond voedsel combineert met duurzaam bodem- en waterbeheer.

“Dit plan voor de bescherming van infiltratiegebieden helpt ons ons beter te organiseren om ons water te beheren.” (José Luis Inturias, gemeentelijke overheid Pojo)

In Aiquile en Pojo helpt partner Agrecol Andes de gemeenten met het opstellen van plannen voor het beschermen van de kwetsbare infiltratiegebieden, met als doel de beschikbaarheid van water te verbeteren. Die plannen bevatten ook preventieve activiteiten tegen bosbranden.

Een afgebrand bos in Bolivia. Foto van 2019, CC BY-NC-ND 2

Volksraadpleging

Als antwoord op de branden waren er in de belangrijkste steden van het land protestmarsen, een oproep aan de overheid om de wetten die het verbranden mogelijk maken te annuleren. Deze protesten vonden weerklank bij de overheid, die inmiddels twee van de wetten introk. Maar dat is niet voldoende en de branden gaan door, met name in het Amazonegebied.

Verschillende platforms en netwerken, zoals het Movimiento Agroecológico Boliviano (MAB), waarvan onze partners lid zijn, hebben een nationale Volksraadpleging voor het Leven georganiseerd, met als doel het verder intrekken van de brandwetten en een verhoging van het budget voor de milieusector. Pablo Chumacero van Stichting Tierra riep op tpt actie tijdens de voorbije Algemene vergadering van de MAB: “De samenleving slaapt. Er is geen reactie op de branden. We moeten wakker worden. Het Amazonegebied verbrandt.”

Solidagro draagt met de ondersteuning van haar partners in Bolivia bij aan de ontwikkeling van duurzame modellen voor voedselproductie gebaseerd op de principes van agro-ecologie en integraal waterbeheer. Op nationaal niveau helpt Solidagro de burgermaatschappij zich te organiseren in de agro-ecologische beweging MAB, die momenteel snel groeit. De bosbranden tonen duidelijk de urgentie aan van gezamenlijke actie.

Lees hier meer over ons werk in Bolivia

 

Tags:

Avec le soutien de

Close