Niet besparen op internationale samenwerking!
14 nov. 2024
Tijdens de huidige onderhandelingen over de Belgische begroting lekte een nota waaruit bleek dat de nieuwe regering 60% zou besparen op het budget voor internationale ontwikkeling - al spreken we liever van samenwerking. Net als vele van onze collega's in de sector schrokken wij van dit nieuws: onze programma’s worden grotendeels gefinancierd met deze middelen. De verantwoordelijke beleidsmakers lijken niet te beseffen dat hoge- en lageinkomenslanden - onder andere door ons voedselsysteem - wereldwijd afhankelijk zijn van elkaar. De agro-ecologische beweging is een globale beweging. België is géén eiland.
Besparen zou betekenen dat de regering die zich aan het vormen is (met N-VA, Vooruit en CD&V en aan Waalse kant MR en Les Engagés) een decennia-oude internationale belofte breekt: dat stapsgewijs meer middelen voor internationale samenwerking vrijgemaakt zouden worden om tot 0,7% van het Bruto Nationaal Product te komen. In 2023 landden we op amper 0,4%.
Vandaag staan landen meer dan ooit met elkaar in verbinding en België heeft zonder twijfel een rol te spelen om grote onevenwichten in balans te brengen. We hebben het over de kloof tussen economische welvaart en armoede, over landen die vergoed moeten worden omdat ze in de frontlinie liggen van de klimaatverandering, over landen waar politieke onrust blijft bestaan door inmenging van grootmachten als VS en Europa.
Want, zo schrijft Els Hertogen van onze koepel 11.11.11 in een opiniestuk (29/08/2024), "het buitenland is meer dan ooit binnenland geworden. Kijk naar de impact van oorlog, klimaatcrisis of een wereldwijde pandemie op onze eigen economie en ons dagelijkse leven. Omgekeerd heeft ons binnenlands beleid een grote impact op het buitenland. Zo heeft ook ons engagement rond het terugdringen van onze eigen CO₂-uitstoot impact op de wereldwijde droogtes, bosbranden, stormen en hongersnoden".
In een tweede, recenter opiniestuk (28/10/2024) spreekt ook Tom De Herdt, hoogleraar aan het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer, zich uit tegen de besparingen. "Zelfs los van de vraag wiens schuld het is (laten we die vraag even rusten), is wereldongelijkheid naast simpelweg een moreel, ook een sociaal, een economisch, een ecologisch en een politiek probleem met alle karakteristieken van een boemerang. Een collectieve investering dus om de wereld in een nieuwe plooi te krijgen, niets van doen met feelgood."
België is geen eiland. Hoe klein ook, wij hebben een rol te spelen in de wereld.
Lees het opiniestuk dat mee geschreven werd door Els Hertogen van onze koepel 11.11.11.
PS: Met een gift steun je onze missie om historische ontstane onevenwichten via landbouw opnieuw in balans te brengen.